Στόχος είναι να υποστηριχθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιδιώκοντας την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και μέσω αυτής την ενίσχυση της απασχόλησης.
Ειδικότερα μέσω της δράσης επιδιώκεται να επιτευχθεί :
- Η στήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
- Η μείωση της ανεργίας.
- Η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στην Κεντρική Μακεδονία.
- Η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων.
- Η μεγέθυνση της κοινωνικής ωφέλειας που οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. δημιουργούν.
Η Δράση χρηματοδοτεί μέχρι δύο θέσεις εργασίας και συγκεκριμένα:
- Στις υφιστάμενες επιχειρήσεις θα ενισχυθεί μία υφιστάμενη ή/και από 1 έως 2 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες ή περισσότερες θέσεις εργασίας (υφιστάμενες ή νέες) μερικής απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχούν σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες.
- Στις υπό σύσταση επιχειρήσεις θα ενισχυθεί από 1 έως 2 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες ή περισσότερες νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχούν σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες.
- Επιπρόσθετα θα χρηματοδοτηθούν λοιπές άμεσες (πλην δαπανών προσωπικού) και έμμεσες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου με τη μορφή απλοποιημένου κόστους και πιο συγκεκριμένα με ποσοστό 40% επί του επιλέξιμου μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους.
Ημερομηνία έναρξης αιτήσεων υποβολής: 14/01/2025
Ημερομηνία λήξης αιτήσεων υποβολής: 30/04/2025
Δικαιούχοι της δράσης
Δικαιούχοι είναι:
- Υφιστάμενες Επιχειρήσεις του Ν.4430/2016 εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο με πιστοποιητικό εγγραφής σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
- Υπό σύσταση επιχειρήσεις που έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο μετά τη δημοσίευση της Πρόσκλησης (05/11/2024) και οι οποίες ιδρύονται πριν την έναρξη της ενίσχυσής τους από το ΕΚΤ+.
Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Α. Υπό σύσταση φορείς Κ.ΑΛ.Ο:
Υπό σύσταση Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. οι οποίοι θα συσταθούν και θα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης (05/11/2024).
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των Υπό Σύσταση φορέων Κ.ΑΛ.Ο είναι οι ακόλουθες:
1. Οι υπό σύσταση Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. θα πρέπει να έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο, μετά τη δημοσίευση της Πρόσκλησης.
2. Να διατηρούν την ιδιότητα του μέλους του Μητρώου Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
3. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε ένα τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ πλην αυτών που αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι.
4. Να διαθέτουν ένα τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής.
5. Να δημιουργήσουν μία τουλάχιστον νέα θέση εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας (είτε για ένα άτομο πλήρους απασχόλησης είτε για περισσότερα άτομα μερικής απασχόλησης).
6. Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το έργο πριν τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης (05/11/2024). Οι δικαιούχοι δύναται να ξεκινήσουν την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου πριν την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, με δική τους ευθύνη.
7. Να τηρήσουν απλογραφικά ή διπλογραφικά λογιστικά βιβλία (πρώην Β’ ή Γ’ κατηγορίας βιβλία) του ΚΦΑΣ.
8. Να δεσμεύονται ότι θα λειτουργήσουν νόμιμα αποκτώντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης στον/στους ΚΑΔ επένδυσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους.
9. Να δεσμευτούν ότι το επιχειρηματικό τους σχέδιο δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
10. Κάθε επιλέξιμο νομικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο αίτησης χρηματοδότησης επιχειρηματικού σχεδίου, επί ποινής απόρριψης όλων των τυχόν υποβληθεισών αιτήσεων.
11. Να μην διακόψουν τη λειτουργία τους, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, για 1 (ένα) έτος μετά από την τελική πληρωμή της δημόσιας δαπάνης, εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
12. Να λειτουργήσουν εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (έδρα ή υποκατάστημα) και οι δαπάνες του επιχειρηματικού σχεδίου να αφορούν την εγκατάσταση εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
13. Να μην ενταχθούν σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών, το οποίο εκμεταλλεύεται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).
14. Να εγγραφούν στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν.4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση.
15. Να δεσμευτούν ότι μέχρι την ολοκλήρωση και ανάλογα με το είδος και τη φύση της προτεινόμενης Πράξης, θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες παρεμβάσεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) στις κτιριακές υποδομές, στις υπηρεσίες και στα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
16. Ο τόπος υλοποίησης της επένδυσης να μην είναι η κατοικία του/των δικαιούχου/ων (κύρια ή δευτερεύουσα).
17. Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση του Δικαιούχου σε ίδιο, μη διακριτό χώρο με άλλη επιχείρηση. Στην περίπτωση των ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης δίνεται η δυνατότητα συστέγασης με συναφή σύλλογο ή σωματείο, εφόσον υπάρχει σχετική πράξη παραχώρησης χώρου και προσδιορίζεται με σαφήνεια το ποσοστό (%) των εξόδων το οποίο αφορά στην ΚΟΙΝΣΕΠ.
Β. Υφιστάμενοι φορείς Κ.ΑΛ.Ο
Υφιστάμενοι φορείς Κ.ΑΛ.Ο ορίζονται οι φορείς που έχουν συσταθεί πριν τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φορέων ΚΑΛΟ που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:
1. Να διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και πιστοποιητικό μέλους σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (αφορά φορείς με λειτουργία πάνω από ένα έτος).
2. Να διατηρούν την ιδιότητα του μέλους του Μητρώου καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
3. Να διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν μία τουλάχιστον νέα θέση εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες (είτε για ένα άτομο πλήρους απασχόλησης είτε για περισσότερα άτομα μερικής απασχόλησης) μισθωτής εργασίας.
4. Να περιλαμβάνονται στις Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
5. Να διαθέτουν τουλάχιστον ένα δηλούμενο επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης πριν την ηλεκτρονική υποβολή της επενδυτικής πρότασης και το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ.
6. Να λειτουργούν εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (έδρα ή υποκατάστημα 1) και οι δαπάνες του επιχειρηματικού σχεδίου να αφορούν την εγκατάσταση εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
7. Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης στον/στους ΚΑΔ επένδυσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους.
8. Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το έργο πριν τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης. Οι δικαιούχοι δύναται να ξεκινήσουν την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου πριν την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, με δική τους ευθύνη.
9. Να δεσμευτούν ότι το επιχειρηματικό τους σχέδιο δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
10. Να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.
11. Να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν.4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση.
12. Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά λογιστικά βιβλία (πρώην Β’ ή Γ’ κατηγορίας βιβλία) του ΚΦΑΣ.
13. Να μην διακόψουν τη λειτουργία τους, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, για 1 (ένα) έτος μετά από την τελική πληρωμή της δημόσιας δαπάνης, εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
14. Να μην εντάσσονται και να μην ενταχθούν σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών, το οποίο εκμεταλλεύεται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).
15. Να μην προβούν σε μείωση προσωπικού κατά το διάστημα υλοποίησης της δράσης, υπολογιζόμενα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) ως προς τις ΕΜΕ της επιχείρησης κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
16. Να δεσμευτούν ότι μέχρι την ολοκλήρωση και ανάλογα με το είδος και τη φύση της προτεινόμενης Πράξης, θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες παρεμβάσεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) στις κτιριακές υποδομές, στις υπηρεσίες και στα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (βλ. Παράρτημα ΙΧ: «Εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία»).
17. Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση του Δικαιούχου σε ίδιο, μη διακριτό χώρο με άλλη επιχείρηση. Στην περίπτωση των ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης δίνεται η δυνατότητα συστέγασης με συναφή σύλλογο ή σωματείο, εφόσον υπάρχει σχετική πράξη παραχώρησης χώρου και προσδιορίζεται με σαφήνεια το ποσοστό (%) των εξόδων το οποίο αφορά στην ΚΟΙΝΣΕΠ.
18. Ο τόπος υλοποίησης της επένδυσης να μην είναι η κατοικία του/των δικαιούχου/ων (κύρια ή δευτερεύουσα).
Προϋπολογισμός – Ποσοστά επιδότησης
Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης είναι 4.000.000€.
Ο επιλέξιμος συνολικός προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να ανέρχεται έως 65.000€.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης κατανέμεται ως εξής:
- 20% για υπό σύσταση επιχειρήσεις (Κατηγορία Α. Υπό σύσταση φορείς Κ.ΑΛ.Ο)
- 80% για υφιστάμενες επιχειρήσεις (Κατηγορία Β. Υφιστάμενοι φορείς Κ.ΑΛ.Ο)
Επιδοτούμενες δαπάνες
Κωδικός
Κατηγορίας/ Υποκατηγορίας ΟΠΣΚΕ |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ/ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ | ΕΝΤΑΣΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ |
0.1 | ||
01.09 | Πλήρες Μισθολογικό Κόστος
Νεοπροσλαμβανόμενου άνεργου Προσωπικού (ανέργου εγγεγραμμένου στη ΔΥΠΑ) |
100% |
01.10 | Πλήρες Μισθολογικό Κόστος υφιστάμενου Προσωπικού
|
100% |
10 | ||
10.01 | Ενιαίος Συντελεστής Υπολογισμού Επιλέξιμων Δαπανών Έργου
Αφορά: Λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, κοινή ωφέλεια, προβολή, δικτύωση κ.α.). Εφαρμόζεται Ενιαίος Συντελεστής Υπολογισμού Επιλέξιμων Δαπανών Έργου – απλοποιημένο κόστος (40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού) – Υποχρεωτική κατηγορία δαπάνης |
100% |
Σημαντικές πληροφορίες
- Η προθεσμία ολοκλήρωσης της επιλέξιμης περιόδου των έργων, είναι έως 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης.
- Η πρόσληψη των νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.
Η VAPGROUP παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση στις κοινωνικές επιχειρήσεις που προτίθενται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στηριζόμενη στην μακρόχρονη εμπειρία της, αναλαμβάνει, την υποβολή και την υλοποίηση του φακέλου σας. Για πληροφορίες και διευκρινήσεις επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας, τηλ. 2610 346 500 κιν. 6944 71 54 54 email: vasp@vapgroup.gr